Urmăresc aproape zilnic interpelările parlamentarilor și, chiar dacă o să vi să pară surprinzător, sunt multe întrebări interesante ale deputaților și senatorilor, care reflectă destul de mult interesul unor aleși ai noștri în Parlamentul României față de problemele cetățenilor din colegiu.
Îmi sar în ochi mai ales interpelările și întrebările pe zona de educație de tineret, având surpriza să observ că multe îi aparțin unuia dintre cei mai activi parlamentari din județul Bacău, dacă nu cel mai activ, Miron Smarandache, care a fost ales sub sigla PP-DD și care acum e în tabăra PSD. Dar culoarea politică e mai puțin relevantă. Și nu, nu atacurile urșilor din județul Bacău mă interesează pe mine, ci chestiunile care privesc tinerii.
Cel mai recent demers al lui Smarandache o are ca destinatar pe Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, și are ca subiect destinaţia proprietăţilor fostei UTC din județul Bacău. Pe bună dreptate, în mai toate județele din țară patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist a fost preluat fie de FJT (Fundațiile Județene pentru Tineret), fie de terțe persoane care au pretins că reprezintă tinerii.
După 1990, în Bacău a funcționat o Fundație Județeană pentru Tineret. Nu pentru mult timp însă, semn că aceasta a existat mai mult pentru ca unii sau alții să pună mâna pe bunurile UTC Bacău. În alte județe încă mai există și s-au reunit sub umbrela FNT. Chiar ar fi interesant să aflăm ce s-a întâmplat cu patrimoniul.
Interpelarea lui Miron Smarandache:
Ministerul Tineretului şi Sportului a iniţiat mai multe propuneri de acte normative pentru a reglementa anumite aspecte privind proprietatea unităţilor din subordine, în special a Patrimoniului Fundaţiei Naţionale pentru Tineret. Acesta a fost modificat în sensul că nu poate fi înstrăinat sau grevat de sarcini, pentru a proteja patrimoniul structurilor neguvernamentale de tineret. De asemenea, aţi urmărit ca fundaţiile judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti să poată avea dreptul de proprietate asupra imobilelor – construcţiile şi terenurile aferente, fondurilor băneşti şi altor active care au aparţinut fostului Comitet Judeţean al Uniunii Tineretului Comunist din judeţul în cauză, respectiv din municipiul Bucureşti, la data de 22 decembrie 1989, cu excepţia celor restituite în baza unor legi speciale de retrocedare sau înstrăinate de către fundaţia judeţeană pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţiile legii. Totodată, aceste fundaţii pot avea dreptul de proprietate sau alte drepturi reale asupra imobilelor, fondurilor materiale şi financiare dobândite în timpul funcţionării sale.
Vă întreb cu respect, doamnă ministru:
-
Ce reglementări aveţi în vedere referitor la recuperarea patrimoniului fostului UTC, mai ales pentru redarea acestuia vechea destinaţie, respectiv sprijinirea tineretului, prin reîntoarcerea acestui patrimoniu în administrarea MTS?
-
Ce modificări aveţi în vedere pentru interzicerea înstrăinării patrimoniului existent în prezent în folosinţa structurilor de tineret?
-
Cine stabileşte legalitatea documentelor prin care patrimoniul fostului UTC să revină fundaţiilor judeţene de la nivelul fiecărui judeţ unde există cazuri de acest fel?
-
Care sunt proprietăţile aflate în patrimoniul fostului UTC din judeţul Bacău şi se s-a întâmplat cu acestea după 1990?
Până va veni răspunsul de la MTS, pe care îl aștept cu nerăbdare, voi face și eu o mică cercetare pentru a vedea ce s-a întâmplat cu patrimoniul UTC după Revoluție.
Credeti ca veti reusi sa aflati ceva adevarat?!M-as
mira!