Galerii foto și impresii din ultimele zile ale ID Fest 2014

Din cauza unor evenimente și chestiuni personale, la ediția de anul acesta a Ingenious Drama Festival 2014 nu am fost la fel de prezent ca în anii trecuți. Particip la spectacolele de la ID Fest de ani de zile nu din obligație, că, vezi Doamne, apar și eu printre partenerii media ai festivalului, ci de plăcere. Efectiv îmi place ce văd și cum mă simt la ID Fest. Pentru că văd tineri care își urmează pasiunea și pentru că evenimentele culturale din Bacău dedicate tinerilor sunt rare spre deloc.

Am fost la deschidere, am fost la spectacolele UNATC, am fost la Noaptea în teatru. Astea sunt momentele de la ID Fest 2014 despre care am scris până azi. Vineri am văzut 4 dintre cele 5 one man show-uri. Sâmbătă și duminică am absentat. Pentru ziua de sâmbătă am fotografii, realizate de Dana, căreia îi mulțumesc pe aceasta cale. Tenchiu, soro! De duminică, nimic. Luni am reușit să ajung la Teatrul Bacovia, dar doar la două dintre piese. Marți, adică ieri, am absentat din nou. Mai înțelegeți ceva? Și pentru mine a fost greu să recapitulez ce a însemnat ID Fest 2014 pentru mine. Pe scurt, a fost fragmentat. Mi-ar fi plăcut să văd toate piesele, așa cum am făcut la edițiile anterioare, dar n-am reușit. Așa e când trebuie să te împarți într-o mulțime de locuri și activități.

brainstorming id fest 2014-27

Dacă nu am reușit să țin pasul cu postările de la ID Fest, am zis să colectez tot materialul pe care îl am din ultimele zile și să îl urc pe blog într-un singur articol. E mai simplu și pentru mine, și pentru voi, și pentru ID-Fest-eri. Secțiunea One Man Show (vineri, 18 iulie) Pe Vlad Goranda l-am prins abia la feedback. În fotografii le puteți vedea, în ordinea numerelor de pe tricou, pe Ecaterina Lupu, Iulia Dinu, Claudia Moroșanu și Delia Tărcăoanu. Mi-au plăcut în mod deosebit Iulia Dinu, cu al său accent rârâit (sexy, nu sunt ironic) și cu un spectacol dramatic, zic eu, bine ales, care i s-a potrivit și, desigur, Claudia Moroșanu. Aceasta din urmă e la alt nivel. Am mai fost la teatru, deci vreau să cred că am cât de cât o idee despre ce înseamnă un spectacol bun.

one man show id fest 2014-39

Claudia are acel curaj nativ și o doză de nebunie care o ajută nu doar să fie dezinvoltă și să se bucure de ceea ce face pentru noi, cei de pe scaune, ci și să se uite direct în ochii noștri. Ne-a dominat privirile la fel cum a dominat secțiunea One Man Show, timișoreanca reușind să o câștige și să își asigure astfel un loc în programul Galei STAR de anul viitor.

A.C.T. (Bacău), cu Columbinus (sâmbătă, 19 iulie) N-am fost, nu comentez. Cică a fost o dramă foarte bună. Singura mea nedumerire ar fi în legătură cu statutul trupei A.C.T. Mai este sau nu trupa organizatoare a festivalului? La conferința de presă organizată înaintea ediției din 2013, organizatorii au spus că au scos trupa A.C.T. din competiție și i-au oferit un slot de spectacol invitat exact din acest motiv. Îmi aduc aminte vorbele: „Cum mulți dintre cei care formează A.C.T. Bacău sunt implicați în organizare, am decis ca trupa să nu intre în competiție”.

Brainstorming (București), cu Nu vreau să cresc (sâmbătă, 19 iulie) O piesă complexă, spune Dana (cea care mi-a ținut sâmbătă locul „la post”), cu a avut un mesaj foarte clar: să nu uităm de copilul din noi.

Spectacol invitat “Copii răi”, de Mihaela Michailov (One Woman Show cu Katia Pascariu, spectacol câștigător al Galei Star)

Un One Man Show care scoate în evidență abuzurile pe care le trăiesc copiii în școli.

Spectacol de improvizație oferit de trupa IDIOT din Iași (sâmbătă, 19 iulie) „Ne-am distrat, dar am văzut momente de improvizație și mai bune. Chiar la ID Fest.”

Atelierul de Teatru (Botoșani), cu Hamlet (luni, 21 iulie) Dacă ar fi să le imput o particularitate, pe botoșănenii de la Atelierul de Teatru îi pot lega de apetitul pentru experimente. I-am văzut în fiecare an la ID Fest și de fiecare dată au încercat ceva altfel. Acum au pus în scenă o adaptare după Hamlet, ușor de digerat și foarte bine legată.

Transparency (Bacău), cu Heblu (luni, 21 iulie) Trupa de teatru a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” a debutat anul acesta la ID Fest. Sunt la început, trebuie încurajați, iar am făcut-o destul prin aplauzele pe care le-am oferit după „Heblu”, piesa pe care au jucat-o „transparenții” luni. Dar nu pot sa nu scot în fața teama micilor actori de lumina reflectoarelor. Probabil se vor obișnui cu această teamă sau chiar o vor îndepărta odată cu trecerea timpului. Mi-ar plăcea ca la anul să îi văd mult mai stăpâni pe talentul lor. Au talent, dar le mai trebuie curaj.

Îmi pare rău că i-am ratat pe băcăuanii de la In The Spot și Nobody’s Group, pe The Knockers, pe Hooleelogans, pe Yorick, pe Protha și pe Heavenly Hell. Când pun mâna pe lista completă cu câștigătorii, o voi publica.

2 thoughts on “Galerii foto și impresii din ultimele zile ale ID Fest 2014

  1. „Îmi pare rău că nu i-am ratat” ori ai vrut sa spui ca te bucuri ca nu ai vazut spectacolele celor de la In the spot, Nobody’s group, The Knockers, Hooleelogans, etc. ori corectezi. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *