Escadrilă de avioane F-16 la Bacău

Începând din această săptămână, spațiul aerian al României va fi apărat și de avioane F-16 (versiunea destul de veche A/B Block 15 MLU M5.2). 6 dintre cele 12 cumpărate la mâna a treia de la portughezi, dar modernizate la Baza Aeriană 5 din Monte Real, au ajuns deja la Baza Aeriană 86 din Fetești.

La asta deja ne așteptam, așa că știrea nu e operaționalizarea acestor aparate de zbor, ci faptul că Ministerul Apărării Naționale intenționează să cumpere încă 24 de avioane multirol. Conform Digi 24 (și am încredere în sursele lor), următoarele 2 escadrile ar urma să ajungă la Câmpia Turzii și la… Bacău.

Conform ministrului Mihnea Motoc, ținta finală a programului de modernizare a aviației de luptă din România este accederea la programul F-35, deocamdată un vis frumos și foarte scump pentru noi. Prima condiție este operarea escadrilelor F-16.

Negocierile pentru următoarele avioane F-16 care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române au început deja. Sperăm (și chiar e foarte posibil) ca una dintre aceste escadrile să fie staționată la Bacău, foarte aproape de granița estică a Uniunii Europene și implicit a spațiului european NATO.

Uzină de avioane avem (Aerostar), mai greu e cu pista și cu baza militară. Dar acestea două din urmă pot fi modernizate așa cum s-a întâmplat la Fetești. Problema e că același aeroport este împărțit de zborurile comerciale și de cele militare.

f-16-romaniafoto: MApN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *