Colecția de reacții #12 (noiembrie)

Periodic, preiau pe blog, pentru o mai bună organizare a ceea ce debitez în social media, lucrurile pe care le scriu pe Facebook. Secțiunea se numește Colecția de reacții și ajuns azi, iată, la postarea cu numărul 12, pe care o dedic lunii noiembrie.

Așadar, pentru mine, această lună a fost despre alegerile din SUA, începerea campaniei electorale în România, munca depusă și mai ales rezultatele în ceea ce privește candidatura Bacăului la titlul de Capitala Tineretului din România, dar și despre anumite demersuri pe care le fac la nivel local pentru spargerea unei caracatițe politico-administrative ce ne ține pe loc atât orașul, cât și județul. Continuăm… 🙂

cristian-ghinghes-centru-tineret-timisoara-photo-lucian-popafoto: Lucian Popa

Azi: N-am să îi înțeleg niciodată pe politicienii locali care, după ce pierd alegerile dar totuși intră în Consiliul Local/Județean, nu își susțin proiectele sau propunerile promise în campanie.

Avem o grămadă de exemple în Bacău:
– PNL după ultimele alegeri locale;
– mereu, Cristi Manolache și ale sale partide pe care le schimbă de la o lună la alta;
– în trecut, PSD după fiecare mandat câștigat de partenerul de blat politic Romeo Stavarache;
etc.

Indiferent dacă ești sau nu la putere, adică parte a majorității locale (cum sunt acum PSD+ALDE+PMP), ești obligat să îți duci la capat ideile din campanie pentru că până la urmă ai primit niște voturi pentru ele și teoretic sunt lucrurile în care crezi.

25 noiembrie: Cea mai mare aberație guvernamentală a toamnei: ministrul Educației vrea să dea un ordin prin care să le spună elevilor ce să facă în timpul liber, prin a reglementa maximum 2 ore de teme acasă.
P.S.: foarte important, fără dezbatere publică!

23 noiembrie: Nu știu ce e mai trist: că PSD are 40% sau că USR se îmbată cu apă rece, pe baza unui sondaj probabil calculat la nivelul municipiului București? Pentru mine, USR e cel mai votabil partid din toate la parlamentarele din 11 decembrie 2016. Dar n-am de gând să pun ștampila pe ei până nu aud exact ce vor să facă pentru Bacău dacă ajung în Parlament/la guvernare.

18 noiembrie: Zilele viitoare voi publica lista albă și lista neagră a candidaților din județul Bacău la alegerile parlamentare! Sugestii, recomandări?

10 noiembrie: Neoliberalul Moise Guran, azi, la radio: domn’le, ori facem în așa fel încât să dăm mai mult decât 2% din PIB pentru apărare, ori introducem stagiul militar obligatoriu pentru tineri. Zilele trecute, același formator de opinie critica măririle salariale pentru medici și profesori.

Nici eu nu sunt de acord cu maniera în care au fost decise aceste majorări acum, în pragul campaniei electorale, în Parlament, dar asta nu înseamnă că nu sunt necesare. Salariile pentru medici și profesori ar trebui privite ca pe o investiție (în oameni), nu ca pe o cheltuială ordinară. În rest, ați înțeles, da? Ce sănătate, ce educație… armată, tată! Fix de asta avem noi nevoie…

9 noiembrie: Dacă pentru Cumințenia pământului am făcut chetă, de ce nu am face și pentru NATO?
Mai în glumă, mai în serios, trebuie să stopăm de urgență expansiunea discursului de extremă dreapta din România. Cum? Simplu: educație și legislație.Nu de alta, dar multe dintre elitele românești se vaită de ororile pe care le spune Trump, dar aici, acasă, le fac statuie celor de la Coaliția pentru Familie.

8 noiembrie: Cam multă ipocrizie în seara asta la televiziunile românești. Toți condamnă extremismul și se plâng că vocile populiste sunt tot mai promovate în SUA și Europa, dar tot ei sunt cei care cheamă la TV politicieni naționaliști precum Marian Munteanu și Bogdan Diaconu.

8 noiembrie: Cristian Ghinea, (deja) fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat și candidat al USR la parlamentare: „nu e treaba actualului guvern să facă bugetul pentru 2017”.
WHAT? Adică lăsați țara fără buget până după alegeri doar pentru că voi acum sunteți ocupați cu niște candidaturi? Câtă responsabilitate…

6 noiembrie: Dubioase sunt nisipurile mișcătoare ale democrației noastre la aceste alegeri parlamentare:
– PSD nu are candidat la funcția de premier;
– PNL merge cu un tehnocratul care nu e membru al partidului;
– USR (cică partid anti-sistem) merge cu tehnocratul în funcție de pe afișele PNL;
– PRU arată cu degetul spre membrul unui alt partid (Victor Ponta de la PSD);
… și așa mai departe.

2 noiembrie: N-am mai scris nimic în ultimul an despre „elitiștii” de la Facultatea de Drept din București, dar chestia asta trebuie neapărat să o împărtășesc cu voi: organizatorii Balului Bobocilor, studenți în anul 4, ceva reprezentanți ai colegilor lor și în curând viitori avocați sau magistrați, se ceartă între ei cu privire la persoana care urmează să invite profesorii la bal. Da, e un concurs intern de pupincurism.

Și ne întrebăm de ce tinerii devin tot mai obedienți față de autoritate și ajung să îndure tot felul de abuzuri și nereguli la locul de muncă, în sistemul public și așa mai departe. Foști CNE-iști, că tot v-ați anunțat candidatura, poate reușiți voi să faceți niște curățenie acolo pe partea asta de reprezentare.

Urmează decembrie: rezultatele alegerilor, un nou guvern, sărbători, bilanțurile de final de an, momentul adevărului pentru noii conducători ai urbei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *