3 din 4 cititori iau în seamă ce scriu bloggerii

Standout, agenţia de marketing şi comunicare pe bloguri şi reţele sociale care gestionează din punct de vedere publicitar o reţea de peste 200 de bloguri româneşti, printre care şi acesta de faţă, a anunţat azi rezultatele Studiului de audienţă al blogurilor româneşti (SABR 2015).

Desfăşurat la finalul anului trecut pe un număr de 56 de bloguri reprezentând 12 categorii tematice, studiul a fost alcătuit pe baza răspunsurilor oferite de 8.804 de cititori. Deci vorbim de o statistică destul de exactă şi reprezentativă pentru comportamentul cititorilor de bloguri din România.

Câteva cifre:

  • 67,19% din cititori cumpără produse şi servicii la recomandarea blogurilor pe care le citesc (anul trecut – 63,1%);
  • 77,64% din cititori îşi schimbă sau îşi întâresc cel puţin o dată părerea despre un produs/serviciu/companie/orice în urma citirii unor păreri ale bloggerilor despre acestea (anul trecut – 70,6%);
  • 75% din cititorii de bloguri au sub 40 de ani, 83,5% au studii superioare, iar 55,4% câştigă peste 2.000 lei/lună;
  • Cititorii aduc în discuţie în grupurile lor de prieteni subiecte despre care au citit pe bloguri;
  • 91% din cititori accesează blogurile preferate cel puţin o dată pe săptămână.

Alte detalii şi statistici găsiţi pe site-ul Standout.

influenta bloggeri 2015 cumparat produse servicii

La prima citire a acestor cifre, e natural ca orice blogger să simtă nevoia să se bată cu pumnii în piept, pe bună dreptate, că e influent şi că ceea ce scrie are impact şi că îi face pe cititori să acţioneze într-un anumit sens. Foarte bine, căci şi pe mine mă încearcă sentimentul asta. Totuşi, mai simt ceva: responsabilitate. Dacă 3/4 persoane care mă citesc chiar iau în serios ce văd pe aici, în sensul că dau crezare lucrurilor pe care le scriu, mă simt obligat ca ceea ce scriu să fie corect.

S-a format în societate o impresie greşită, zic eu, despre bloggeri, cum că datul cu părerea e obiectul lor principal de activitate. Da, poate că ne dăm cu părerea, însă eu, unul, o fac pe baza unor informaţii clare şi verificate pe care adesea eu le procur. Ţin ca în fiecare articol să aduc informaţii noi, conţinut nou. Argumentele sunt obligatorii. N-am să zic niciodată despre o persoană sau despre o organizaţie, comercială sau nu, că e tâmpită fără să ofer argumente şi, desigur, drept la replică. În plus, trebuie ştiut faptul bloggerii au proiecte şi iniţiative în diverse domenii de activitate.

Ceea ce tocmai am afirmat e cu atât mai valabil având în vedere că eu nu fac un blogging de produs, urmărind să mă plimb şi să atrag cât mai multe campanii publicitare, ci practic jurnalismul cetăţenesc, încercând să repar sau cel puţin să arăt cu degetul probleme din societate. Desigur, nu ezit să promovez sau critic produse/servicii atunci când am ceva punctual de spus, căci fără ele viaţa noastră e pustiu.

A scris şi Marius Sescu despre studiu.

divanul adblog bloggeri kristofer

3 thoughts on “3 din 4 cititori iau în seamă ce scriu bloggerii

  1. E normal si de inteles ca o agentie care se ocupa cu publicitatea pe bloguri sa ofere cifrele astea. Tocmai asta ma face sa le pun la indoiala. Algoritmi, ceva, detalii?

  2. Am văzut că Marius a dat cifre şi pentru blogul său, ca şi caz particular.
    Le vei da şi tu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *