Anticorupție în țara lui „Cățeluș cu părul creț care fură rața din coteț”

Marți, 9 decembrie, de Ziua Națională Anticorupție, am participat la o dezbatere despre statul de drept și drepturile electorale, organizată de Fundația Konrad Adenauer, Expert Forum și LiderJust.

S-a vorbit despre justiție, despre votul din 16 noiembrie, despre modificarea legislației electorale și tangențial despre educație. La capitolul educație, am auzit câteva lucruri de la Cristi Danileț cu care sunt de acord și care cred că ar trebui să ne preocupe mai mult atunci când vorbim despre corupția din România.

După ce a pus pe bună dreptate la îndoială respectarea principiului separației puterilor în stat în România (exemplu: cine numește șefii Parchetelor) și a afirmat că toate autoritățile sunt mâncate de acest cancer odios numit corupție, judecătorul Cristi Danileț a spus că lucrurile pe care le vedem acum în zona anticorupției sunt efectele unui aparat represiv ce înfăptuiește justiția, numai că, în opinia sa, ar fi mult mai bine să vorbim mai des despre legalitate decât despre justiție. Corect. E mai bine să previi decât să combați! Întrebarea e cum poți preveni corupția pe viitor când, asta a fost propoziția zilei, prima poezie pe care copiii o învață la școală este despre un cățeluș cu părul creț care fură?

dezbatere ziua anticoruptie 2014 cristi danilet 1

Ideea a fost întârită de Dan Tapalagă (redactor șef la Hotnews): copiilor nu li se spune în școală că nu e deloc bine să fure. Asta după ce a citit Micul eseu despre democrație pe care l-a postat a doua zi pe site și din care am reținut următoarea idee:

In societatile moarte, democratia genereaza frustrari intr-o mare de indiferenta. Cine crede ca merge la vot o data la 4 – 5 ani pentru a-si alege salvatorii natiunii – niste supereroi care vor face totul fara nici o contributie din partea lor – se afla inca in zorii civilizatiei politice. Timp de 25 de ani, deci vreme de un sfert de secol, democratia romaneasca a functionat in salturi si a murit repede dupa fiecare zvacnire.

A fost realist mai ales atunci când a zis că dacă nu ne implicăm și dacă nu punem presiune pe actualul președinte, s-ar putea ca pe 16 noiembrie să fi înlocuit o camarilă cu alta.

Daniel Morar (judecător la Curtea Constituțională), întrebat de legătura dintre educație, sărăcie și pornirile cetățenești timide ale românilor, a zis că nu poate să răspundă. De ce, ăsta rămâne un mister. N-ar fi fost un răspuns politic, ci un punct de vedere despre o problemă din societate. În schimb, a adus în discuție niște perle de la BAC prin care a ținut să arate că tinerii au modele proaste. Bun, au modele proaste, deci educația e de vină. Educație despre care modelele profesionale de la CCR se abțin să vorbească, așa cum am văzut marți.

dezbatere ziua anticoruptie 2014 daniel morar (1)

În fine, trebuie să ne bucurăm că avem aproape 2.000 de condamnări pe cazuri de corupție în ultimii 5 ani, că închisoarea cu executare ca pedeapsă pentru faptele de corupție este din ce în ce mai pronunțată de judecători și că simplii funcționari publici au început să își toarne șefii corupți.

Despre partea a doua a evenimentului, dedicată legilor electorale și problemelor de la alegerile prezidențiale, voi scrie zilele următoare.

One thought on “Anticorupție în țara lui „Cățeluș cu părul creț care fură rața din coteț”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *