AEC va da în judecată Ministerul Educației pe tema manualelor școlare

Pe sistemul mai bine mai târziu decât niciodată, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) are de gând să acționeze Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în instanță, pentru a obliga autoritățile centrale să respecte dreptul elevilor claselor a XI-a și a XII-a de a avea manuale gratuite pe bancă, așa cum spune Legea Educației nr. 1/2011.

Această decizie vine după ce AEC și CNE (Consiliul Național al Elevilor) au ajuns în toamnă la un acord cu ministrul Sorin Cîmpeanu de a aloca suma de 55 lei/elev (lucru care s-a și întâmplat prin Hotărârea de Guvern nr. 773/2015), pentru decontarea unei părți din manualele școlare necesare elevilor claselor a XI-a și a XII-a, dar cu promisiunea fermă că în curând vor începe licitațiile pentru achiziționarea de manuale pentru toți elevii.

Timpul a trecut, iar acum aflăm că de acești 55 de lei au beneficiat doar o treime din elevi deoarece birocrația și-a spus cuvântul: ca să își deconteze manualele cumpărate, elevii erau nevoiți să aducă nu doar bonul fiscal, ci și factura. În plus, Ministerul Educației nu a demarat licitațiile promise, așa că problema a rămas de actualitate.

Asociația Elevilor din Constanța a depus deja pe 6 ianuarie 2016 o plângere prealabilă la Ministerul Educației, în care somează instituția să demareze de urgență licitațiile pentru manuale. În caz contrar, până la jumătatea lunii februarie vor depune acțiune în instanță pentru revendicarea acestui drept al elevilor, consfințit, repet, de articolul 69 din Legea Educației Naționale.

Eram sigur că se va ajunge la instanță și că ideea aceea cu 55 de lei/elev a fost gândită ca o mică măsură socială de pus în vitrina guvernării…

asociatia elevilor constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *