Încă un adevăr răcoritor: nu toate lucrurile sunt ceea ce par

Dacă aș fi pus în situația să fac un top al lucrurilor care ne trag în jos pe noi, oamenii, zi de zi, ar fi superficialitatea. Știți, acea chestie care se manifestă, spre exemplu, când spunem despre cei tatuați că sunt huligani. Sau despre cei care își lucrează mușchii la sală că sunt oameni puternici doar pentru că par așa.

La fel este și cu internetul, iar Sprite ne demonstrează Adevărul Răcoritor (#refreshingtruth) în privința videoclipurilor de tipul “how to charge your phone in one minute” pe care le vedem în online și care, la o primă vedere, ne fac și pe noi să încercăm ce se întâmplă în imagini. Păi na, omul din maimuță se trage, dar pe parcurs se poate transforma în papagal.

Dar asta se întâmplă nu numai în cazul videoclipurilor de pe internet. Și eu am prieteni care își susțin argumentele cu „e așa cum spun eu pentru că am văzut pe net că e așa”. Pe internet? Păi pe plaja asta infinită numită internet orice turist poate să scrie că pământul nu e rotund deoarece xyz. Dacă eu fac o pagină de internet în care să susțin că România e undeva în Asia gata, cu puțin SEO voi reuși să induc unor internauți ideea că România e în Asia? Am mai zis-o, nu tot ce zboară (pe internet) se mănâncă și trebuie să privim informația cu un ochi critic.

Treaba poate să nu stea așa cum pare nici când la metrou un bătrân apostrofează un tănâr din cauză că nu îi lasă pe cei mai în vârstă să stea jos. Am văzut cu ochii mei situații de acest gen în metroul bucureștean. Acel tânăr căruia i se reproșa că nu are cei șapte de ani de acasă avea de fapt un pansament serios aplicat pe tibie.

Adevărul care chiar l-a răcorit pe bătrân a ieșit la iveală după ce tânărul a ridicat pantalonul deasupra gleznei, fiind singura reacție a lui (cred că era student) la delirul domnului născut cu mult înainte de 1989. Am rămas mut. E genul de lecție care ar trebui predată în școală. Înainte să judecăm după aparențe, ar trebui să ne gândim mai bine la ceea ce vedem. Multe dintre lucrurile pe care le întâlnim în societate nu sunt ceea ce par.

P.S.: Pe bune, “nu încercați acasă” încărcarea telefonului în cuptorul cu microunde. Există mulți nefericiți care au rămas fără smartphone după ce au văzut pe internet că treaba asta ar funcționa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *