Din nefericire, in ultima perioada s-au intamplat o multime de accidente rutiere pe fondul consumului de bauturi alcoolice sau de etnobotanice, multe dintre ele soldate cu victime. In general, vorbim de evenimente rutiere provocate mai ales de tineri care cad in aceasta capcana si devin dependenti de aceste vicii.
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau in parteneriat cu Asociatia Interactiv, Serviciul Rutier Bacau (IPJ), Inspectoratul Scolar al Judetului Bacau si Grafit Invest initiaza si implementeaza un proiect ce are ca scop prevenirea consumului de alcool si etnobotanice la volan, actiune ce se desfasoara in perioada septembrie – noiembrie 2010 si care vizeaza circa 700 de elevi din 8 licee implicate in proiect:
- Colegiul National Gh. Vranceanu
- Colegiul National Ferdinand I
- Colegiul National V. Alecsandri
- Liceul cu Program Sportiv
- Colegiul Henri Coanda
- Colegiul Tehnic Anghel Saligny
- Liceul de Arta G. Apostu
- Colegiul Economic Ion Ghica
Circumstanţele speciale în care se află o persoană (un tânăr, de multe ori) atunci când conduce – acelea de responsabililtate pentru viaţa lui, a celor din autovehicul şi a celorlalţi participanţi la trafic – ar trebui să responsabilizeze cu atât mai mult, iar viaţa să fie într-adevăr o prioritate. Prin sloganul ales de iniţiatori – Când mintea nu e trează, VIAŢA nu contează! – se vrea conştientizarea faptului că sub influenţa alcoolului, a stupefiantelor sau a unor mediamente, consumatorul nu mai face singur alegerile pentru sine şi pentru ceilalţi, ci aceste substanţe aleg în locul lui. Deci, ar trebui să ne conducem singuri viaţa!
În derularea proiectului (septembrie – noiembrie 2010) sunt prevăzute 4 tipuri de activităţi:
- întâlniri de informare cu privire la efectele nocive ale consumului de alcool şi produse etnobotanice la volan pentru tinerii conducători auto şi viitorii conducători auto în 8 licee (clasele a XI-a şi a XII-a) şi 6 şcoli de şoferi din municipiul Bacău;
- verificări cu etilotestul în trafic, realizate de partenerii de la Serviciul Rutier Bacău;
- distribuirea de materiale informativ-preventive în comunitate cu ajutorul voluntarilor antidrog din cadrul Centrului de Voluntariat Antidrog (CPECA Bacău) şi a poliţiştilor de la Serviciul Rutier Bacău;
- campanie în comunitate, de informare şi conştientizare a efectelor negative pe care le au consumul de alcool şi etnobotanice la volan.
Ideea e faina, pacat ca cineva (oscilez intre director si organizatori) o pune in aplicare prost. A fost campania si la mine in liceu. Stii cine o mers? Doar trei (atat o fost voie) colegi, dintre care niciunul nu are treaba cu alcoolul sau drogurile si unul singur fumeaza. Deci…
Bai da in ce tara de rahat traim. In loc sa se gaseasca o solutie pe plan local macar sa se inchida magazinele care vand ierburile alea, pornesc campanii care evident nu ajuta la nimic.
Cei care inteleg riscurile si sunt responsabili oricum n-o faceau iar cei carora nu le pasa de nimic in lume, nu o sa asculte de campanie.E ca si cum i-ai spune unui fumator ca poate sa faca cancer.Se va opri?
Interzis consumul drogurilor,alcoolul si plantelor etnobotanice la VOLAN: Scoala de Soferi SMART DRIVING s-a alaturat echipei antidrog ca urmare,Luni 08.11.2010 ora 11.00 in sala de Legislatie Rutiera a avut lac ca prezentare factorii nocivi asupra organismului "nu numai ca dauneaza grav sanatatii "dar si siguranta la VOLAN, avand ca invitati elevii claselor XI-XII,fostii /actualii cursantiai scolii de soferi. Aceasta activitate va continua in cadrul scolii de soferi SMART DRIVING (Lic. cu Program Sportiv) din Bacau la orele de PRIM-AJUTOR . accesati:www.smartdriving.ro , 0746220166 (desteptarea de luni 08.11.2010)