Săptămânile trecute, la București a avut loc lansarea unui studiu privind atitudinea tinerilor din România asupra politicii, iar cifrele strânse de Fundația Stânga Democratică arătau că 76% dintre tineri vor să voteze, dar doar o mică parte dintre aceștia merg la vot, motivele principale fiind lipsa încrederii în politicieni și ideea că toate partidele sunt la fel. E clar că ar vota mai degrabă un independent.
Doi la mână, tinerii ar veni la vot în număr mult mai mare dacă politicienilor le-ar păsa mai mult de problemele lor, respectiv dacă ceea ce îi privește în mod direct s-ar afla pe buzele candidaților și pe cele ale celor care îi reprezintă la nivel local sau central. Am subliniat acest lucru la lansarea studiului, iar înregistrarea intervenției mele o puteți vedea și asculta mai jos.
De ce cred eu că tinerii din România nu vin la vot. Înregistrare de vineri, 26 februarie 2016, la evenimentul de lansare a studiului „Generația mileniului – atitudinea tinerei generații din România asupra politicii”, organizat de Fundația Stânga Democratică și Fundația Europeană pentru Studii Progresiste. video via Calea Europeana
Posted by Cristian Ghinghes on Thursday, March 10, 2016
Cifre pentru prezența la vot a tinerilor la localele din 2012 nu există, dar știm dintr-o cercetare IRES că în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2014 doar 28% dintre votanți au fost persoane între 18 și 34 de ani, adică tineri.
E adevărat că politicienilor nu le pasă de problemele noaste, dar pentru a ne lua în seamă trebuie să contăm. Până la urma, politica e pe voturi și de asta partidele au preferat să se axeze pe alte proiecte decât pe cele care au ca beneficiari direcți tinerii din România. Însă starea asta se poate schimba dacă la alegerile din acest an, localele din iunie și parlamentarele din toamnă, ieșim la vot în număr cât mai mare!
În acest sens, Andrei Popescu, secretar de stat pe politici de tineret în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, a lansat zilele acestea #primaoara, o campanie de promovare a votului în rândul tinerilor. Inițiativa este momentan într-o fază incipientă, așa că dacă sunteți dispuși să vă implicați o puteți face intrând pe grupul de Facebook dedicat acestui proiect de responsabilizare.
Zilele trecute mi-am anunțat candidatura la Primăria și Consiliul Local Bacău, iar principala mea motivație pentru care intru în cursă este gândul că tinerii au nevoie de un reprezentant acolo unde se iau deciziile. Astfel, programul meu va conține foarte multe puncte și teme de interes pentru tineri, lucruri normale, deloc exagerate, finanțabile din bani europeni.
Zilele următoare o să vă povestesc cum a fost #primaoară pentru mine. La vot.
Voi anul asta trebuie sa faceti diferenta! Si o sa o faceti, daca ramaneti uniti!