Ministrul băcăuan Viorel Ilie a intrat în vizorul DNA

Nici bine nu s-a așezat în scaunul de ministru al Relației cu Parlamentul din Palatul Victoria, că băcăuanul Viorel Ilie, fost primar al Moineștiului și actual senator de Bacău, deja s-a apucat de șmecherii dacă e să ne luăm după procurorii DNA.

Aceștia îl acuză pe președintele executiv al organizației județene ALDE că ar fi aranjat, la finele lunii iulie, un concurs ce viza o serie de posturi de funcționari publici din cadrul ministerului pe care îl conduce.

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție:

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant. Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017.

În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.

Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora.

În continuare, Senatul României va decide dacă va da sau nu curs cererii DNA privind încuviințarea urmăririi penale față de ministrul Viorel Ilie. Eu sper că da, căci justiția trebuie lăsată să își facă treabă. Dacă omul este nevinovat, instanța trebuie să decidă, nu parlamentarii.

viorel iliefoto: Ziar Bacău

În vârstă de 52 de ani, Viorel Ilie se află la primul mandat de senator în Parlamentul României. După ce în primele luni de mandat a deținut funcția de lider al grupului ALDE din Senatul României, acesta a fost propus și învestit ministru al Relației cu Parlamentul. Astăzi, la aproape 5 luni de când conduce acest portofoliu în Guvernul Grindeanu și pe urmă în cabinetul Tudose, aflăm că există, afirmându-se la nivel național cu acest anunț al DNA.

Așadar, încă un demnitar care face de râs județul la nivel național. Cine (mai) urmează? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *