Colecția de reacții #22 (septembrie)

Una dintre rubricile de pe blog pe care încerc să le “alimentez” cel puțin lunar este intitulată sugestiv Colecția de reacții, iar scopul ei este, cum probabil ați observat deja în articolele anterioare ale seriei, să fac retrospectiva a ceea ce debitez pe Facebook. 

Așadar, “colecția de reacții” pe luna septembrie:

azi: Iți dai seama că începe să fie groasă (incompetența) când consilierul și totodată scribul personal al primarului își face un blog pe care încearcă să justifice nerealizările sau întârzierile actualei administrații. Vinovații: UE, Soroș, liberalii, globalizarea, constructorii, proiectanții, consilierii locali din opoziție… dar niciodată actuala și mărita conducere a Primăriei Bacău. Bun așa!

28 septembrie: Încă o culme a administrației publice locale: să convoci vineri o ședință de consiliu local pentru joia următoare, să înscrii pe ordinea de zi 20 de proiecte ale cărui inițiator ești și să absentezi la ședință pentru că între timp te-ai gândit să intri în „concediu de odihnă”. Este vorba despre primarul municipiului Bacău, desigur.

27 septembrie: S-a dus și cea de-a treia vară în care băcăuanii nu au putut călca pe Insula de Agrement, obiectiv aflat în construcție de la începutul anului 2015. Așadar, o vară și aproape jumătate sub administrația liberală + o altă vară și încă peste o jumătate sub noua administrație PSD-ALDE-PMP.

Din păcate, se pare că strategia actualului primar este aceea de a tărăgăna proiectul astfel încât să fie gata înainte de alegerile din 2020, poate-poate va păcăli cetățenii că mai merită încă un mandat. Asta e impresia multora nu doar în acest caz, ci și în altele (Spitalul Municipal, Stadionul etc). Ar fi prea trist ca această ipoteză să fie adevărată! Oare câți cetățeni vor fi părăsit Bacăul până în 2020 din cauză că aici lucrurile se mișcă-n ritm de melc?

27 septembrie: “Legea Timpului” este una dintre prioritățile legislative ale Guvernului pentru această sesiune parlamentară de toamnă. Nu, chiar nu e o glumă. Oare ce-o mai fi și asta? Vor să îl taxeze? 😀 P.S.: ca inițiator apare Ministerul Economiei.

26 septembrie: Staborul din Senatul României a decis: senatorul băcăuan Viorel Ilie (ALDE) este nevinovat și nu trebuie urmărit penal de către DNA pentru că ar fi aranjat concursurile pentru niște posturi din ministerul pe care îl conduce. Ce egalitate în fața legii, ce instanțe, ce moralitate… trăiască imunitatea, sfidăm justiția! – asta pare a fi deviza PSD+ALDE în acest moment.

26 septembrie: Tudorel Toader sare din nou calul și intervine în dosarul Belina, declarând că „legalitatea unei hotărâri de Guvern nu o verifică procurorul ci judecătorul specializat în contencios administrativ”. Mai pe șleau, ministrul justiției tocmai s-a implicat direct într-o anchetă penală în desfășurare.

24 septembrie: Oi fi eu prea morocănos de nu înțeleg gluma din spatele eventurilor cu “olimpiada de bătut” taximetriști/profesori/politicieni etc? Nu de alta, dar mi se pare a incitare la violență pe față, adică infracțiune.

20 septembrie: La 100 de ani de la Marea Unire, aleșii noștri pun carul înaintea boilor cu brio:
– referendumul pentru nimic al CpF este prioritate în Parlament;
– opoziția face greva foamei pentru nu știu ce monument al Centenarului;
– se fac comisii peste comisii pentru obsesiile binomiste ale oamenilor mici din politica mare etc.
Suntem ceea ce alegem.

17 septembrie: Să ne amuzăm cu niște populism: „După ce vor avea pâine bună şi ieftină pe masă, românii se vor plimba şi cu vaporaşul pe Canalul Siret – Bărăgan, aşa cum se dorea şi înainte de 1989. Până atunci, trebuie să aducem pe masa celor ce ne-au ales mâncare românească. Deputat de Bacău, Ionel Floroiu. Vă mulţumesc.” sursa: declarație politică susținută în plenul Camerei Deputaților

15 septembrie: Tre’ să ai cel puțin o problemă la căpuț sau o simpatie uriașă pentru careurile comuniste ca să-i pui pe directorii de școli și licee să îți citească mesajul politic de început de an școlar. Sigur asta au vrut să audă elevii, părinții și profesorii în prima zi de școala… Așa-i când o iei razna după doar un an și ceva în fruntea urbei.

12 septembrie: Acel moment când tocmai instituția Primarului municipiului Bacău recunoaște că a construit fără autorizație, inițiind deja celebra procedură de “intrare în legalitate”. Păi dacă autoritatea publică locală procedează în acest fel, ce pretenții mai poate avea de la contribuabili? Apropo: sper ca amenda dată primarului de către Poliția Locală să nu fie plătită din banii noștri, ci din buzunarul celui responsabil de această ilegalitate!

autorizatie pictura teatru vara bacau

(sursa: lista certificatelor de urbanism emise în augus 2017 la nivelul mun. Bacău)

11 septembrie: Voi vă dați seama că parlamentarii au avut astăzi liber în mod special pentru a putea face propagandă politică la festivitățile de începere a noului an școlar?

11 septembrie: Politicianul, preotul și polițistul – “brigada” standard de la festivitățile de început de an școlar. Am zis pas la orice fel de invitație de acest gen deoarece cred că elevii, beneficiarii actului educațional, au nevoie de cu totul și cu totul altceva când (re)încep cursurile, nu de discursuri falnice în care tot felul de indivizi să le spună cum trebuie să fie. Așadar, în noul an școlar vă doresc să fiți… voi!

10 septembrie: În România, festivalurile de street food se fac prin parcuri, prin parcări, prin țarcuri atent păzite și izolate, dar numai pe stradă nu.

9 septembrie: Un lucru foarte tare pe care l-am auzit azi de la un prieten: primul mare (a se citi important) proiect al administrației Necula este de fapt… o dărâmare.

8 septembrie: Premiul pentru cel mai grosolan fake news din ultimul an se duce către cotidianul local Deșteptarea, care a scris alaltăieri că “PSD nu deține majoritatea în Consiliul Local”. Desigur, este o mare minciună prin omisiune! PSD are alianță politică locală cu ALDE și PMP (două partide care au câte un viceprimar fiecare) și automat 13 consilieri ce fac parte din coaliția majoritară. Așa se întâmplă când lași toți amatorii să scrie articole pe secțiunea de politică și administrație publică…

fake news desteptarea bacau

6 septembrie: Poate și mie să îmi explice cineva ce au vrut să spună „finanțistul” Eugen Teodorovici și senatorii care au aprobat modificările la Legea educației fizice și sportului, deci automat și articolul care obligă autoritățile locale să aloce sume pentru sport „în limita a minimum 5% din bugetul aprobat”? Ori e limită, ori e minimum!

Nu o să fiu niciodată împotriva susținerii sportului din fonduri publice, ba din contră, dar mi se pare cam neconstituțional ca Parlamentul României săvină și să spună Consiliului Local din orașul/comuna X cât trebuie să aloce pentru sport. Eu cred că această prevedere adoptată de Senat încalcă articolul 120 din Constituția României: „(1) Administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.” Din fericire, Camera Deputaților are ultimul cuvânt.

6 septembrie: Este de-a dreptul uluitor faptul că primăria condusă de Cosmin Necula s-a trezit cu fix 4 zile înainte de începerea noului an școlar că trebuie făcută deratizare în școlile și liceele din oraș, neavând fondurile necesare în acest sens. Administrație făcută pe sistemul hei-rup, nu alta!

foto: Lucian Popa (via Bacău – Capitala Tineretului din România)

cristian ghinghes workshop create cinema foto lucian popa

2 thoughts on “Colecția de reacții #22 (septembrie)

    1. Fotografia este realizată ieri, în cadrul workshopului “Create Cinema”, iar fericirea de moment este datorată faptului că în sfârșit au început discuțiile aplicate pentru realizarea viitorului centru de tineret – obiectiv cheie din cadrul programului Bacău – Capitala Tineretului din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *