În ultimele săptămâni, am văzut (în sfârșit) lucruri întâmplându-se în Bacău abia după interpelările pe care le-am făcut în ședințele Consiliului Local, ca urmare a adreselor trimise către primăria condusă (încă) de Cosmin Necula, dar și datorită presiunii publice la care și voi, cei care mă urmăriți și îmi transmiteți problemele din oraș, contribuiți.
Asta pentru că un consilier local nu se ocupă doar cu proiecte de hotărâre și cu ridicatul mâinii în niște ședințe perioade, ci mai ales să urmărească ce face executivul, să îl țină în frâu, să îl controleze (mai ales din opoziție, cum sunt eu) și zilnic să fie la curent cu treburile publice.
Concret, trei exemple:
- 1. Bursele pentru elevi (oricum ilegale, dar nimeni din primărie nu știe sau mai degrabă nu vrea să citească ordinul MECTS 5576/2011) au fost acordate pentru semestrul I abia acum, spre finalul lui iunie, după interpelarea pe care am făcut-o în ședința din 29 mai, dată la care executivul nu făcuse demersurile necesare pentru plata burselor. Sunt curios când urmează semestrul II – în 2021, oare? Oricum, aud că se pregătește o acțiune în instanță a elevilor privind nelegalitatea burselor, dar poate o rezolvăm în consiliu până atunci, că 4 ani nu au vrut să dea curs solicitărilor mele pe acest subiect.
- 2. Chiar dacă sezonul cald a început de ceva vreme, dezinsecția în oraș a fost demarată abia zilele trecute, după interpelarea nr. 61996 pe care am trimis-o pe 15 iunie. De ce așa târziu, întrebați administrația Necula, care după 4 ani nu a aflat că ne mănâncă țânțarii de prin mai-iunie și care mereu e surprinsă de acest mare fenomen după primele ploi mai serioase ale sezonului. Asta înseamnă să nu vezi mai departe de ziua de mâine și de asta cred că noi avem nevoie de gospodari acolo, de persoane care să se gândească la toate aceste lucruri mici, de confort urban, pe lângă cele mari, de viziune, de dezvoltare.
- 3. După fotografiile mele din 26 iunie cu fântânile secetoase din oraș, am început să zăresc lucrători ai municipalității încercând să le operaționalizeze. Iar câteva dintre ele sunt acum funcționale și completează foarte bine puținele zone verzi din oraș. Din nou, de ce atât de târziu? Parcă e lăsat de izbeliște tot spațiul public, parcă există zero interes pentru calitatea climatului urban.
Cele 3 chestiuni de mai sus nu le văd ca pe mari succese, ci doar ca pe niște chestiuni uzuale care în mod obișnuit, în contextul unei administrații care ar ține lucrurile acestea din scurt cu banii mulți pe care îi bagă anual în funcționare, ar trebui să facă parte din pachetul standard, ca să zic așa, furnizat de administrația locală.
Practic am ajuns să ne rugăm de primărie să aplice legea și să respecte eforturile elevilor (cum e cu bursele), să aibă grijă de sănătatea și confortul nostru (cu dezinsecția periodică) și să întrețină minimal spațiul public (operaționalizând, de exemplu, banalele și puținele fântâni pe care le mai avem).
Atât de anapoda este această administrație pe care vrem să o trimitem acasă și să o înlocuim cu oameni care se gândesc zilnic la treburile astea!