Bugetul municipiului Bacău pe anul 2020, scos ieri în dezbatere pe șest, într-un colț bine ferit de ochii publicului de pe site-ul primăriei, este cireașa de pe tortul unui mandat dezastruos al actualui primar.
După acești 4 ani, bugetul este mai mic, iar problemele cele mai mari se observă atunci când comparăm cheltuielile de funcționare (personal, utilități, întreținere) cu cele de dezvoltare (investiții, proiecte care să producă plus valoare și care să ducă orașul înainte):
- venituri: 327 milioane (dintre care doar 23 de milioane preconizate a fi din fonduri europene);
- cheltuieli: 266 de milioane dintre cele 327 se vor duce anul acesta pe funcționarea municipalității, deci peste 80%, restul mergând către dezvoltare-investiții. Este cea mai mică pondere a investițiilor publice din ultimul deceniu!
Cea mai mare parte a sumei dedicată investițiilor merge către Rezerva de apă, Spitalul Municipal, Insula de Agrement, dar preconizez că ar fi o minune să le vedem finalizate până la primăvară, după 4 ani de pribegie.
Sume modice spre deloc pentru investițiile în școli, grădinițe, creșe, parcuri, terenuri de sport, locuri de joacă, spații publice, consolidarea și reabilitarea imobilelor. De străzi nici nu mai are rost să pomenesc: în afară de Poet Carlova, Ulmilor, Siretului, Corbului și Salciei, toate cu sume modice, nicio altă stradă ori uliță nu apare în planul pe 2020 al primăriei conduse de Cosmin Necula.
Singura parte pozitivă ar fi că este foarte posibil să înceapă lucrările la primele coridoare nemotorizate din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) finanțate cu fonduri europene, dar și aici șansele sunt minime având în vedere că licitațiile nu au fost încă lansate.
Pentru cacealmaua anului, și anume terenurile gratuite pentru tineri de lângă aeroport, sunt alocați doar 1,5 milioane lei, de departe insuficienți pentru sistematizarea acelui câmp și instalarea utilităților.
Nu pot să nu atrag atenția asupra subfinanțării educației, cheltuielile cu bunuri și servicii fiind dimensionate la doar 6 milioane de lei în condițiile în care în 2017 aceste cheltuieli au depășit 17 milioane, în premieră, după lungi presiuni pe care le-am făcut cu părinții și elevii în acești ani. Vă dați seama ce înseamnă asta? Părinții vor fi puși să scoată și mai mulți bani din buzunare pentru multitudinea de nevoi din școli, licee, grădinițe și creșe.
Per total, învățământul primește doar 8,1 milioane la capitolul funcționare față de 24,7 milioane față de 2019 – o scădere care va însemna blocarea instituțiilor de învățământ deoarece alocarea aceasta nesimțit de mică nu acoperă nici măcar utilitățile.
La pachet, observ o înjumătățire a bugetului alocat burselor pentru elevi, redus de la 3 milioane la 1,6 milioane!
Tineretul primește doar 550.000 lei, în timp ce pentru cultele este alocată suma de 500.000. ZERO lei pentru reabilitarea monumentelor istorice și finanțarea de biblioteci sau muzee.
Creșteri observ la Poliția Locală (de la 13 la 13,6 milioane), asistență socială (de la 19 la 22 de milioane), Teatrul Municipal Bacovia (de la 5,8 la 6,5 milioane), dar și la întreținerea parcurilor, zonelor verzi și bazelor sportive (de la 17 milioane la 23,1 milioane).
Veți auzi probabil văicăreli că Guvernul nu dă, că alții nu fac pentru Bacău și că de asta sunt puțini bani la buget pentru investiții, dar realitatea e una simplă: slaba dezvoltare economică și puținele investiții din ultimii ani ne prind din urmă, iar responsabili de starea în care ne aflăm sunt cei care au condus destinele comunității locale în ultimele mandate – și la nivel municipal, și la nivel județean.
Voi formula o serie de amendamente la buget alături de colegii mei din PLUS Bacău, dar le veți auzi zilele viitoare. Până atunci, bugetul este în dezbatere publică până pe 2 februarie, propunerea putând fi consultată aici:
În timpul acesta, sper ca primarul Necula să dea curs solicitării pe care am depus-o astăzi în numele băcăuanilor și să organizeze cel puțin o întâlnire publică în perioada imediat următoare ca să dezbatem acest proiect de buget, mai ales că va fi moștenit de viitoarea administrație care se va instala la primărie după iunie 2020. Nu de alta, dar măcar să limităm „greaua moștenire”.