Bacau – 600 de ani

Anul acesta este un an istoric pentru municipul Bacau. Se implinesc 600 de ani de la prima atestare istorica. Cu singuranta va fi un an plin de evenimente placute pentru cei din Bacau si cu siguranta „Zilele Bacaului 2008” vor fi deosebite.

Cea mai veche referinţă istorică cunoscută despre oraş datează din anul 1399, fiind menţionat în Documentul lui Iuga Vodă, prin care se dă carte de judecată între spătarul Răducanu cu răzeşii satului Brătila, din ţinutul Bacăului. Despre etimologia numelui s-au emis mai multe ipoteze, însă este cert că oraşul nu a fost întemeiat de unguri. (continuarea pe Wikipedia)

Orasul Bacau a cunoscut o lunga dezvoltare economica, demografica si sociala pana nu demult, cand Bacaul incepea sa devina un oras tot mai gol, multa lume a plecat in strainatate la munca, Bacaul nu mai este considerat un centru economic regional.Pe plan politic, acum cativa ani in orasul Bacau exista un grup de persoane care facea legea si in tara. Hrebenciuc – Nastase – Sergiu si Dumitru Sechelariu si cativa favoriti precum Iacobov care si el „a intrat in barlog” usor-usor.
Situatia se agrava pentru acest pol de putere politic tot mai mult. Sergiu Sechelariu avea grija ca orasul Bacau sa aiba multi bani trimisi de la guvern, evident ca se furau multi bani , dar multi ajungeau si la primarie. Sergiu Sechelariu nu mai era secretar de stat, Dumitru Sechelariu nu mai avea bani, Nastase nu mai era prim-ministru, Hrebenciuc inca mai „activeaza”.
In prezent, Romeo Stavarache este primarul municipiului Bacau, dar nu stim daca il vom mai vedea pe el la Zilele Bacaului pe scena, pentru ca in vara sunt alegeri.
Despre structura actuala a Consiliului Local Bacau, aflati mai multe aici.

Pe plan economic Bacaul parca o duce mai bine. Se construieste mult si locurile de munca devin tot mai multe. Dar nu putem uita ca orasul Bacau este scufundat in datorii. Lumina, gazele, intretinerea se platesc foarte greu, cu mari intarzieri sau chiar deloc. Multi dintre locuitorii orasului sunt datornici la CET, suntem printre cei care avem cele mai mari tarife la utilitati din Romania, salubrizarea costa si ea mult, deci situatia nu e chiar asa de roz.

Cultura este in dezvoltare in Bacau, multe dintre scoli s-au reparat, s-au amenajat cateva terenuri de joaca (chiar daca sunt din plastic nu din gazon sintetic), am vazut ca la scoli au venit multe fonduri, deci viitorul suna bine. Nu putem uita de evenimentele neplacute pe plan disciplinar in scoli, dar astea se intampla in cam toata tara. La teatru se aduna multa lume, dar uneori situatia degenereaza si acolo, la ateneu nu prea vin tinerii, dar se poate incuraja asta, la muzeu s-au organizat cateva expozitii, deci avem potential.

Avem un oras frumos, multa lume vrea sa il promoveze pe internet (vezi Google, Panoramio, Flickr), avem si cativa bloggeri care scriu despre Bacau, avem destule locuri care merita vizitate, o lista gasiti aici.

Pe plan sportiv, Bacaul sta destul de prost, nu avem echipa in liga 1, conditiile de antrenament pentru sportivi sunt destul de improprii, terenuri proaste, copii care se antreneaza pe pamant in loc de iarba si avem cluburi locale care fura copii/juniori prin contracte false…

Pe parcursul anului voi vorbi mai mult despre Bacau si voi incerca sa trec in revista pe larg orice subiect care l-am abordat mai sus.

La multi ani Bacau, sper ca orasul Bacau sa fie un oras special in acest an, cu multe evenimente, concerte, distractii si toate cele!

2 thoughts on “Bacau – 600 de ani

  1. Frumos articol! Chiar mi-a placut! Bine documentat, scurt si la obiect! Felicitari, tine-o tot asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *